Vad är en Pinto

Pinto är ingen ras. Pinton är en häst med mycket färg men erbjuder också registreringsmöjligheter för i stort sett alla typer av hästar, med eller utan färg. Det innebär att om du har ett Svenskt Halvblod, brun i färgen och utan tecken så kan denna häst också registreras i det Amerikanska Pintoregistret.


Fördelarna är många, för att nämna några så kan du med en USA-registrerad Pinto delta i NSBA tävlingar, du kan ta del av alla de program som erbjuds registrerade Pintos samt samla poäng i USA, du kan med en häst registrerad i t.ex AQHA också registrera hästen som Pinto och därigenom samla poäng och delta i program som erbjuds av båda organisationerna.


Tävlingar kommer att genomföras i Sverige med start 2016. Clinics och andra utbildningar (både i Sverige och USA) kommer att arrangeras.


Under de förhandlingar som genomförts mellan Sverige och USA har vi också fått godkännande för att registrera hästar som är vanligt förekommande i Sverige men som inte finns med på listan över godkända raser. Har du inte någon stamtavla på din häst så går det bra att registrera din häst som Pinto med "Unknown Pedigree".


Alla storlekar; från American Miniature och Shetland ponny till Quarter, Paint och Engelskt Fullblod är godkända. Många hästar är dubbel eller trippelregistrerade. 


Det finns ca 150,000 registrerade Pintos och ca 47,000 medlemmar. I Europa kommer vi att bli den första Charter organisationen och det förpliktigar. Det kommer att ta tid att arbeta fram en fullt fungerande organisation men vi ser fram emot detta gedigna arbete med tillförsikt.


Vi vet att din tid är viktig för dig men om du känner att du skulle vara en tillgång i vårt arbete så kontakta oss - ingen blir gladare än oss för det.


Typer av hästar inom Pinto registret:


Hunter Type:  En Engelsk typ; Engelskt Fullblod, Halvblod och liknande.


Pleasure Type: Hästar vars utseende mest påminner om raser såsom Arab, Andalusier och Morgan.


Saddle Type:  Hästar som normalt bedöms vara i samma klass som Saddlebred, Tennessee Walking Horse and/or Modern Shetland or Hackney Pony.


Stock Type: En Western häst som mestadels består av/påminner om Quarter Horse eller Paint härstammning.


Gypsy Type:  Gypsy Cob/Tinker eller Gypsy Vanner/Tinker.


Drum Type:  En typ av häst som mest associeras med arbetshästar.


Long Ear: Mulor & Åsnor


ADRESS:

Pinto Horse Association of Sweden

Flårekulla 104

52375 Dalum, Sweden

Phone: (+46) 073-5059789

Email: info@ptha.se